Haage

Kõik, mida pead teadma mineraalidest ja mineraalveest

Kuigi kõik inimesed ei pruugi tähele panna, on veed üllatavalt mitmekesised nii maitse kui ka kasulikkuse poolest. Mineraalvesi erinebki tavalisest kraaniveest just selle tõttu, et mineraalvesi sisaldab looduslikke mineraalaineid ja mikroelemente, mis muudavad vee eriliseks nii maitse kui ka kasulikkuse poolest. Selles blogiartiklis jagamegi Sulle olulisi teadmisi mineraalide ja mineraalvee kohta. 

Mis on mineraalvesi ja kuidas seda valida?

Nagu varasemalt põgusalt mainisime, siis mineraalvesi on vesi, mis sisaldab erinevaid mineraalaineid ja mikroelemente, mis annavad veele teistsuguse maitse. Vastavalt Euroopa Liidu regulatsioonidele on üle-Euroopa kehtestatud mineraalvee turustamise nõuded ehk mineraalveena võib vett müüa ainult siis, kui Euroopa Liidu liikmesriik on tootjale selle tunnustuse andnud. Lihtsalt tavalist joogivett, kraanivett või allikavett mineraalveena müüa ei tohi. Eestis väljastab mineraalvee sertifikaati Terviseamet. Nimelt peab  mineraalvett villima veevõtukohas ning selle koostisosasid ei tohi muuta. Samuti peab vesi pärinema maa-alusest mineraalvee leiukohast, olema looduslikult puhas ja ohutu. Lisaks peab mineraalide tase olema stabiilne. Haage Vesi on tunnustatud Eestis ametlikuks mineraalvee villijaks, sest meie vesi pärineb Lõuna-Eestis asuvast väikesest Haage külast, kus on mineraalide rohked silur-ordoviitsiumi kihid. Poest mineraalvett valides olekski oluline jälgida pudeli etiketti, kus peab olema kirjas puurkaevu asukoht ja mineraalainete sisaldus. 

Tsitaadi ikoon

Mineraalvett valides on oluline jälgida pudeli etiketti, kus peab olema kirjas mineraalide sisaldus ja puurkaevu asukoht

Miks on oluline tarbida mineraalvett?

Meie organism koosneb sõltuvalt vanusest umbes 60-70% ulatuses veest. Päeva jooksul on oluline tarbida täiendavalt vett, sest organism kaotab vedelikku ainevahetuse käigus. Kuna ainevahetuse käigus eraldub meie organismidest ka soolasid, siis on eriti kasulik tarbida just nimelt mineraalvett, mis aitab taastada mineraalide taset Sinu organismis. Kas teadsid, et mineraalained jagunevad kaheks: on makroelemendid, mida keha vajab milligrammides (näiteks kaltsium, magneesium, naatrium) ja mikroelemendid, mida keha vajab mikrogrammides (näiteks tsink, raud, jood)?  Miks aga on üldse vaja organismil mineraalaineid? Nimelt, mineraalaineid on üle terve keha ning need mõjutavad meie organismi tööd. Mineraalaineid leidub luustikus (sealhulgas mõjutades hambaid), kehavedelike ja ensüümide koostises ning need aitavad kaasa närvimpulsside edastamisele ning moodustavad osa mõningatest hormoonidest. Kuna meie kehas ei ole piisavalt suuri mineraalide varusid, siis tuleb tagada, et organism saab piisavas koguses mineraalaineid ka juurde. Sarnaselt paljudele teistele asjadele ei tohiks ka mineraalaineid üle tarbida, kuna see võib põhjustada organismis talitlushäireid. Mineraalaineid võib üle tarbida süües liiga palju toidulisandeid või mineraalainetega rikastatud toitu.  

Kokkuvõtvalt võib öelda, et tasakaalustatud toitumine koos mineraalvee tarbimisega aitab säilitada organismis mineraalide tasakaalu. Liigsete mineraalainete tarbimise vältimiseks toidulisandite kaudu on soovitatav eelistada tasakaalustatud toitumist ja mineraalvett, kuna see on organismile parim valik. 

Tsitaadi ikoon

Tasakaalustatud toitumine koos mineraalvee tarbimisega aitab säilitada organismis mineraalide tasakaalu

Mis võib mõjutada mineraalainete omastatavust?

Iga inimese puhul on erinev ka see, kui hästi tema organism suudab mineraalaineid omastada. Näiteks mõjutab mineraalainete omastamist kohvi ja alkoholi tarbimine, suitsetamine, mõned ravimid sealhulgas beebipillid.  Lisaks mõjutab mineraalide omastamist ka teatud antitoitainete tarbimine: 

  • Fütaadid raskendavad kaltsiumi, raua, magneesiumi, tsingi ja fosfori omastamist. Fütiinhapet leidub teraviljades ja kaunviljades. Selle tõttu on soovituslik neid enne tarbimist vees leotada, et need ei raskendaks mineraalide omastamist.
  • Oksaalhapped raskendavad kaltsiumi, raua ja tsingi omastamist ning organismil on raske mineraale omandada. Oksalaade sisaldavad näiteks peet ja spinat.
  • Kiudainete liigtarbimine võib raskendada mineraalide omastamist. Kuigi kiudained on organismile olulised, pole soovitatav neid ja mineraalaineid tarbida samal ajal.
  • Fosfaadid, mis on erinevates E-ainetes, raskendavad samuti kaltsiumi imendumist.

Positiivselt mõjutavad mineraalainete omastamist erinevad vitamiinid: 

  • Vitamiin C aitab paremini omastada rauda.
  • Vitamiin D aitab omastada kaltsiumit ja magneesiumit.
  • Vitamiin B6 aitab samuti omastada magneesiumit.

Milliseid mineraalaineid minu keha vajab?

Järgnevalt kirjeldame, milliseid mineraalaineid organism vajab, miks ja millistest  toiduainetest neid saab

Makroelemendid:

  • Naatrium – seda sisaldavad näiteks keedusool, valmistoidud, juust, leib, konservid, oliivid. Naatrium on oluline, sest aitab tagada veevahetust vere- ja koerakkude vahel, säilitab happe-tasakaalu, kannab edasi närviimpulsse ja tagab lihaskontraktsioone. Liigne naatriumi tarbimine võib põhjustada turseid, kõrget vererõhku, suurt koormust neerudele ning viia ülemäärase vee ja kaaliumi eritumiseni uriiniga.
  • Kaalium – seda sisaldavad pähklid, kuivatatud puuviljad ja marjad, seemned, kartul, kapsas, banaan, rohelised köögiviljad. Kaaliumit on vaja närviimpulsside edasikandumiseks, happe-tasakaalu tagamiseks veres, süsivesikute normaalseks ainevahetuseks ning lihaskonstruktsioonide tagamiseks. Liigne kaaliumi tarbimine võib põhjustada akuutseid mürgitusi ja seedetrakti probleeme.
  • Kaltsium – seda sisaldavad piim ja teised piimatooted, pähklid, seemned, spinat. Kaltsium on oluline, sest see täidab organismis struktuurset funktsiooni (mõjutab luukudesid, hambaid ja teisi kudesid), mõjutab ainevahetust, tagab lihaste normaalse töö, reguleerib vererõhku ja kolesterooli taset, mõjutab neerude tööd ja närviimpulsside edasikandumist. Märk magneesiumipuuduse kohta on luude pehmumine, lihaste krambid ja luukoe hõrenemine. Kaltsiumi liigtarbimine võib tasakaalust välja viia mineraalainete balansi, võib põhjustada neerukive, suurendada eesnäärmevähi riski, häirida närvikoe ja lihaskoe funktsioneerimist.
  • Magneesium – seda sisaldavad pähklid, seemned, leib, spinat, kaunviljad, veise- ja kanaliha. Magneesiumit on vaja normaalseks ainevahetuse tagamiseks, kaltsiumi rolli soodustamiseks, südamelihase tööks ja vereringe reguleerimiseks, normaalseks närvitalituseks.
  • Fosfor – seda sisaldavad seemned, pähklid, piimatooted, maks, linnu- ja veiseliha, kala, täisteratooted, kaunviljad. Fosforit on vaja organismi energiavahetuses osalemiseks, biomolekulide normaalseks ehituseks, aju ja kesknärvisüsteemi tööks, hammaste ja luude moodustamiseks, lihaste töö reguleerimiseks ja B grupi vitamiinide aktiveerimiseks. Suur puudus võib põhjustada probleeme närvisüsteemis, lihaskoes ja neerude funktsioonis.
  • Väävel – seda sisaldavad teraviljatooted, pähklid, liha, kala. Väävlit on vaja organismis leiduvate valkude ja ensüümide toimimiseks, antikehade moodustamiseks ja luudele ning kõhredele.
  • Kloor – seda sisaldab keedusool. Kloor tagab happe-leelistasakaalu, soolhappe normaalse sünteesi, membraantranspordi ning koostöö naatriumi ja kaaliumiga.

Mikroelemendid:

  • Raud – seda sisaldavad maks, verivorst, seemned, muna, rosinad, leib, veise- ja sealiha, maasikad, tatar ja täisteratooted.
  • Tsink – seda sisaldavad maks, liha, kamajahu, seemned, pähklid, juust, leib, kaunviljad, mereannid, muna.
  • Vask – maks, kakaopulber, liha, kaunviljad, täisteratooted, seemned, pähklid, tatar, leib, lõhe.
  • Jood – seda sisaldavad jodeeritud sool, kala ja mereannid, juust, muna, jogurt.
  • Seleen – parapähkel, maks, kalad ja mereannid, päevalilleseemned, liha.

Haage mineraalvesi sisaldab naatriumit, kaaliumit, kaltsiumit, magneesiumit, kloori ja teisi mineraalaineid ning seda päevaste piirkoguste piires, seega vajalike mineraalide saamiseks on Haage mineraalvesi kindel ja mugav valik. 

Mis on aluseline vesi ja miks mul on seda vaja?

PH on parameeter, mis näitab aluselisuse ja happelisuse omavahelist tasakaalu. Meie organismides on normaalne pH tase umbes 7,35, mis on kergelt aluseline. Vesi, mille pH on alla 7, on happeline, ning vesi, mille pH tase on üle 7, on aluseline vesi. Kui vesi on liiga aluseline, siis on see organismile kahjulik, kuid samas ei mõju hästi ka see, kui vesi on liiga happeline. Miks aga on aluseline vesi organismile kasulik? 

  • Aluseline vesi aitab ainevahetuse käigus kahjulikke jääkprodukte neutraliseerida ja väljutada. 
  • Aluseline vesi eemaldab meie kehadest jääkprodukte, mis muidu võiksid meie rasvkudedes talletuda.
  • Aluseline vesi aitab kehal taastuda füüsilisest koormusest ning neutraliseerida piimhapet. 
  • Aluseline vesi aitab tagada seda, et luudes on kaltsiumisisaldus piisav ning luud on tugevad. 
  • Aluseline vesi vähendab maovaegusi. 
  • Aluseline vesi ennetab vähirakkude teket. 
  • Aluseline vesi leevendab ka reflukshaigusi. 
  • Aluseline vesi hoiab organismi happe-aluse tasakaalu.
  • Aluseline vesi ennetab hambaaukude teket. 
Tsitaadi ikoon

Aluseline vesi aitab hoida meie keha aluselisuse-happelisuse omavahelist tasakaalu

Iga inimene saab palju ära teha, et hoida organismi pH-taset mittehappelisena. Näiteks võib vältida liigset kohvi, magusa, alkoholi ja rasvase toidu tarbimist, kuna need võivad mõjutada pH taset negatiivselt. Samuti suurendavad happelisust negatiivsed emotsioonid, stress, unepuudus ja keskkonnasaaste. Kui keha pH tase on muutunud happeliseks, siis üritab keha seda ise neutraliseerida, võttes kasutusele aluselisi mineraale, millest mõned võidakse laenata meie luudest .Lisaks omastab organism happelises keskkonnas vähem mineraalaineid ja vitamiine. See soodustabki luude nõrgemaks jäämist, rasvumist ja muude haiguste teket. Mineraalvee tarbimine võib soodustada mitmete haiguste ravimist, näiteks diabeet, kõrgvererõhutõbi, kõrvetised, luude hõrenemine, migreen, stress ja väsimus.  Selle tõttu ongi oluline toituda tervislikult ja teadlikult ning tarbida mineraalvett

Lõpetuseks võib öelda, et tervise seisukohast on oluline tarbida aluselist mineraalvett, kuna see aitab säilitada organismi happelisuse-aluselisuse tasakaalu ja toetab mineraalainete optimaalset taset. Kui meie artikkel tekitas Sulle isu mineraalvee järgi, siis saad oma mineraalvee varusid täiendada meie e-poest

Rohkem postitusi

Meie veebilehe kasutamise jätkamisega nõustute veebilehe põhifunktsioonide toimimiseks ja kasutaja eelistuste salvestamiseks vajalike küpsiste kasutamisega.

Salvesta Lisainfo